Vad är det som är så speciellt
med Mayakalendern?

En person som inte tidigare kommit i kontakt med Mayakalendern kommer till en början ofta vara förvånad över det faktum att en del människor idag blir så intresserade av en kalender med rötter i forntiden. Människan har ju trots allt under historiens gång utvecklat många olika kalendrar. Är då inte Mayakalendern bara ett högt specialiserat ämne som bara är av intresse för historiefantaster och specialister? “Varför skulle dagens värld behöva en annan kalender än den Gregorianska eller Muslimska som numera dominerar världen och varför skulle detta vara just Mayakalendern?" kan somliga fråga sig?

Till att börja med har nog de flesta människor idag en alltför begränsad syn på betydelsen av Maya-civlisationen och ursprungsamerikanska traditioner i största allmänhet. I själva verket var det så att vid Maya-kuturens höjdpunkt, mellan 400- och 800-talet e.Kr., så tllhörde dess städer jordens allra största som utvecklade sin tids mest avancerade matematik och astronomi.

När man talar om Mayakalendern så avses ju också något helt annat än ett sätt att mäta tidens gång. Mayakalendern är framför allt en profetisk kalender som kan hjälpa oss att förstå det förflutna och förutsäga framtiden. Det är en tidsåldrarnas kalender som beskriver hur framåtskridandet av Himlar och Undervärldar betingar utvecklingen av det mänskliga medvetandet och på så vis ramarna för hur vi människor tänker och handlar under en bestämd tidsålder. Mayakalendern ger oss ett exakt tidsschema för den Kosmiska Planen och de fenomen som uppstår som ett resultat av denna. Det finns nu omfattande empiriska bevis för detta, vilka kastar nytt ljus över mänsklighetens uråldriga frågor. Saker existerar av en anledning. Anledningen är att de passar in i den gudomliga kosmiska planen. För dem som på allvar engagerar sig i studiet av Mayakalendern blir detta snart uppenbart och den tidigare materialistiska världsbilden förlorar all relevans. Mayakalendern är porten till de Världar av medvetande som majoriteten av mänskligheten har varit blinda för på grund av användningen av falska eller förvillande kalendrar.

Eftersom allt som existerar är en aspekt av medvetandet, och Mayakalendern beskriver utvecklingen av medvetandet i alla dess aspekter, så kommer den att få konsekvenser i alla avseenden för dem som studerar den seriöst. All vetenskap påverkas, all religion påverkas, hela livet påverkas i rikting mot ökad förståelse. Vi är här av ett skäl. Tid kan inte längre likställas med pengar, men med liv och ande. Tid är inspiration. In Lak'ech

Carl Johan Calleman
cjcalleman@swipnet.se

(Översatt till svenska av Ola Petterson)