Om Andliga och Materialistiska Kalendrar

Inte särskilt många människor tror att deras kalender eller tideräkning formar deras världsbild. Medan vi tar det för självklart att tron på Gud ger upphov till en världsbild och avsaknaden av en tro på Gud till en annan så tänker inte särskilt många människor att den kalender de använder sig av på motsvarande sätt har betydelse för hur de ser på världen. Men kanske är det så att våra kalendrar präglar vår världsuppfattning desto mer just därför att vi inte tror att de spelar någon roll. Eftersom vi är blinda för deras betydelse kanske de i själva verket indoktrinerar oss att se på världen på ett speciellt sätt som vi kanske inte skulle önska om vi var medvetna om alternativen.

I dag dominerar den Gregorianska kalendern världen och då i synnerhet all världens affärer eftersom alla ekonomiska överenskommelser är timade med denna kalender. Att en kalender med denna funktion är kopplad till det astronomiska, dvs. fysikaliska eller materiella, året är knappast en tillfällighet eftersom en materialistisk filosofi och livshållning är kopplad både till de ekonomiska transaktionerna och till den astronomiska kalendern. Den Gregorianska kalendern baserar sig ju nämligen på en mycket noggrann uppskattning, 365,2425 dagar, av solårets längd. Den syftar alltså till att människan så exakt som möjligt skall följa materiens cykler och därmed indoktrineras hon att tro att den materiella verkligheten är den primära.

Det klassiska Mayafolket däremot firade födelsedagar var 360e dag eller på sin tzolkin-dag var 260e dag och deras tideräkning, den Långa Räkningen, baserades inte på det fysikaliska solåret utan på sådana andliga cykler med en helt annan innebörd. Och även om just tzolkin-räkningen som användes i det forntida Mexico var unik i världen så vet vi att samtliga de forntida högkulturerna använde sig av ett heligt 360-dagars-"år" vid sidan av den astronomiska 365-dagarskalender de använde sig av för att följa jordbruksåret. Att ha en jordbrukskalender parallellt med det heliga 360-dagars"året" var naturligtvis nödvändigt för försörjningens skull - men inte för profetiorna!

I Sumerien införde man 360° som ett mått på cirkeln och hade dessutom en tidsperiod som man kallade för en schar som varade 3600 dagar, dvs 10 stycken 360-dagarsår. Egyptierna följde också ett 360-dagarsår till vilket man lade 5 dagar "då gudarna föddes," något som tydligt visar att de var medvetna om att 360-dagarsåret var ett heligt år till skillnad från jordbruksåret om 365 dagar. Troligtvis använde man före införandet av den Julianska kalendern cirka 40 f.kr också i Rom en 360-dagars kalender och här i Norden vet vi till exempel från studier av Ales Stenar i Skåne att man använde sig av ett 360-dagarsår. I Uppenbarelseboken kan man med lite detektivarbete (12:6 och 12:14) läsa sig till att judarna då denna skrevs betraktade 360 dagar som en "tid." Också i det forntida Kina följde man ett religiöst 360-dagarsår som indelades i 6 perioder om vardera 60 dagar, och i den gamla hinduiska kulturen betraktade man 360 dagar som en "Brahmas natt." Hos Mayafolket kallade man en sådan period om 360 dagar för en tun, och det var vid början av varje ny tun eller katun (20 tun) som prästerna samlades för att göra profetior inför den nya tidsperioder. Mayafolkets tidsåldrar var kopplade till tunet.

Samtliga dessa forntida kulturer, spridda över hela världen, hade tillräckligt avancerade astronomiska kunskaper att de hade uppskattat solårets längd till cirka 365 1/4 dagar. Ändå valde de för religiösa syften att använda sig av ett 360-dagarsår parallellt med det astronomiska året. Varför? Svaret antyds i det att Mayas präster samlades var 360e dag för att göra sina profetior; för att den gudomliga planen och det mänskliga medvetandets utveckling är baserada på tunet, 360-dagarsåret. Och om vi tänker efter så är det kanske inte så konstigt att medvetandets utveckling inte följer 365-dagarsåret: Om materien - men inte medvetandet - är en illusion, varför skulle då medvetandets utveckling vara beroende av materiens rörelser, exempelvis jordens rörelse kring solen på 365 dagar. Genom att vi i dag överlag har upphört att följa 360-dagarsåret och accepterat den Gregorianska kalenderns allenarådande har vi också blivit blinda för att det existerar en gudomlig plan och för att de cykler som beskriver den andliga utvecklingen på jorden och i galaxen inte baseras på något materiellt, fysikaliskt. När vi i stället börjar följa en kalender baserad på det heliga 360-dagarsåret kommer vi återigen att öppna ögonen för den andliga och gudomliga verkligheten, medan den Gregorianska kalendern baserad på solåret kommer att ytterligare binda dem som följer den vid en materialistisk livshållning.

Carl Johan Calleman
cjcalleman@swipnet.se

(Översatt till svenska av Ola Petterson)