Skapelseprocesser fortskrider alltid i rytm
med Mayas Tretton Himlar
(G:a Testamentets Sju Dagar och Sex nätter)

Studera den historiska utvecklingen från frö till mogen frukt beträffande:

Telekommunikationerna, Religionerna, Skriftspråket

Evolutionens Tretton Toner

Medvetandets expansion inom varje enskild av de Nio Undervärldarna utvecklas i takt med ett gemensamt mönster. Mayafolket brukade beskriva detta genom att varje Himmel, eller ton, styrdes av en speciell gudomlighet och från Aztekerna känner vi till benämningen på dessa:

Schema över de gudomliga krafter som styr de Tretton Himlarna eller
de Sju dagarna och sex nätterna i den gudomliga skapelseprocessen

Den intressanta saken med de tretton gudomligheter som behärskar varannan av de tretton Himlarna, de sju med udda nummer ovan (Dagar), så kan vi se att dessa är krafter som hjälper ett frö att utvecklas. Sålunda planteras fröet under Eldens och Tidens gud som också betraktas som avlelsens gud (Första Himlen). Detta får sedan vatten under den tredje Himlen och genomgår pånyttfödelser och får ljus under de kommande gudomligheterna.

Telekommunikationernas historia

Hur den gudomliga skapelseprocessen yttrar sig i verkligheten kan man illustrera genom att hämta exempel från var och en av de Nio Undervärldarna, men ett tydligt och relevant exempel är utvecklingen av telekomunikationerna. Denna har utvecklats i takt med de Tretton Himlarna i den Planetära Undervärlden. De Tretton Himlarna i den denna skapelsecykel motsvaras tidsmässigt av en följd av 13 Katuner, där varje Katun motsvarar 19,7 år. Den Planetära Cykeln startade 1755 och har gett oss den ram för medvetandet som format världen som vi känner den idag. I exemplet nedan fokuserar vi endast på de Sju Pulserna, eller Sju dagarna, som fört fram idén om telekommunikationen. Vi kan här se hur tekniken utvecklats, från frö till mogen frukt i takt med mayakalenderns växlingar. I detta ljus så ser telekommunikationernas historia ut på detta sätt:

Telekommunikationernas utveckling: Perspektiv 1

Telekommunikationernas utveckling: Perspektiv 2

Katun
Dag Varaktighet Inledande händelse Historisk tidpunkt
1. Eldens och Tidens gud
1 1755-1775 Telegrafens teori
(1753)
3. Vattnets gudinna
2 1794-1814 Optiska telegrafen
(1794)
5. Kärlekens och Barna- födandets gudinna
3 1834-1853 Elektriska telegrafen
(1835)
7. Majsens gud
4 1873-1893 Telefonen
(1876)
9. Ljusets Herre
5 1913-1932 Radiosändningar
(1910)
11. Födelsens gudinna
6 1952-1972 Televisionen (50-talet)
13. Den dualistiske Skapelseguden
7 1992-2011 Internet (1992)

Vi kan se i tabellerna ovan att det medvetande som bars fram av den Planetära Undervärlden, pulsvis har stimulerat utvecklingen av alltmer avancerade telekommunikationer. Denna skapelsecykel började med ett litet frö - tanken på en telegraf - när Avlelsens Gud härskade vid mitten av 1700-talet. Genom inverkan av de olika energierna hos de Tretton Himlarna är detta frö på väg att utvecklats till en mogen frukt. I och med uppkomsten av World Wide Web i början av den Trettonde Himlen (när den 13:e och högsta guden , den Dualistiske Skapelseguden härskade) kan vi ana hur utvecklingen accelererar. Som ett sidospår så kan vi nämna att perioden 1932-1952 (Stora Depressionen, Hitlerismen, Stalinismen, Andra Världskriget och atom resp. vätebomberna), vilken fullständigt förändrade den värld som existerade, behärskades av Mörkrets Herre, av Aztekerna kallad Tezcatlipoca.

Eftersom de starkaste kreativa impulserna, som uppvisar de mest betydelsefulla stegen framåt i medvetande och utveckling, tycks uppträda under de Sju Himlarna med udda nummer, så kan vi med stor säkerhet säga att detta är den process som har givit upphov till att talet Sju har kommit att betraktas som ett så heligt tal.

De Sju skapelsesteg som beskrivs av Mayakalendern, (detta gäller i vilken Undervärld som helst, inte bara den Planetära), är identiska med den gudomliga skapelseprocessens Sju Dagar (omväxlade med Sex Nätter) som beskrivs i Moseböckerna och upprepas i Uppenbarelseboken. Det är detta som förenar Maya med den Gamla Världens religiösa traditioner. Mayas Tretton Himlar är således identiska med de Sju Dagarna och Sex Nätterna i de Judiska, Kristna och Muslimska skapelseberättelserna. Det är också denna växlingarna mellan dessa, denna vågrörelse som förenar Mayas kalendariska system med modern vetenskap. Vi kan här se hur energiernas förändringar i tidscyklerna är kopplade till specifika, påtagliga manifestationer av utveckling. Vi har här exemplifierat den evolutionära progressionens gång genom att visa på tiden för uppkomsten av olika typer av telekommunikationer kontra växlingarna i den Planetära Cykeln.

Vi vill påstå att alla fenomen och företeelser som utvecklas genomgår samma grundläggande mönster. De utvecklas från frö till mogen frukt och drivs fram av växlingarna mellan de Sju Dagarna och de Sex Nätterna. Det är viktigt att förstå att tidsrymden som de Tretton Himlarna, eller skapelsens Sju dagar och sex nätter varar, varierar beroende på i vilken Undervärld de verkar. Inom den Sjätte Undervärlden, som utvecklar den nationella ramen för medvetandet, så utvecklar de Tretton Himlarna religioner, skriftspråk, monarkier, teknologi etc, i enlighet med en Baktun-baserad rytm (394,4 år). Inom den Sjunde Undervärlden så utvecklas telekommunikationer, vetenskap, konst, ateism, bankväsen etc, i enlighet med en Katun-baserad rytm (19,7 år). Universums galaxer utvecklas i enlighet med precis samma grundläggande mönster, Sju Dagar och Sex Nätter, men med en mycket långsammare Hablatun-rytm (1,6 miljarder år).

Det faktum att alla utvecklingsprocesser i Kosmos uppvisar samma grundläggande rytm av Tretton Himlar, Sju dagar och sex nätter, skapar övertoner av en mycket högre frekvens som följer samma mönster. Därför är trettondagarscykeln (Trecena) i Mayas Heliga Kalender, Tzolkin, en spegling av samma grundläggande mönster. Dessa väsentligt kortare skapelsecykler kan ses som vattendropparna i en våg som rör sig på ytan av den ocean som utgörs av de långa skapelsecyklernas.

Det exempel på skapelsens Sju dagar och Sex nätter som för närvarande påverkar oss mest är den 13 Tun långa , (1 Tun = 360 dagar), Galaktiska Skapelsecykeln som under perioden 5:e Januari 1999 till den 28:e Oktober 2011 expanderar det mänskliga medvetandet från en planetär till en galaktisk ram. En fullständig överblick av denna tillhandahålls i kalenderform. Vad vi tror detta kommer att innebära berörs i denna text som är ett kapitel i boken: The Sacred Mayan Calendar - Path Towards Enlightenment.

Utvecklingen av Mänsklighetens Historiska Religioner

På den mest grundläggande nivån så har utvecklingen av mänsklighetens historiska religioner drivits framåt av de samma energier som har dominerat de Tretton Himlarna, de tretton Baktunerna, i den Långa Räkningen. Detta ser vi särskilt tydligt om vi studerar utvecklingen av den Kaldeiskt-Judiskt-Kristna traditionen.

Vi kan följa Tzolkin-mönstret genom historien, från Sumerernas tidiga början med dyrkandet av en Högste Himmelsgud, Anu, till etablerandet av Protestantismen i 1600-talets Europa och Nordamerika i och med den Westfaliska Freden. Mänsklighetens övriga historiska religioner betingas även de starkt av den inspiration som ingivits av den gudomliga skapelseprocessens Sju dagar och Sex nätter, men dessa har inte tagits med här

Den Kaldeiskt-Judiskt-Kristna Traditionen: Perspektiv 1

Den Kaldeiskt-Judiskt-Kristna Traditionen: Perspektiv 2

Baktun med Aztekisk gudomlighet
Dag Varaktighet Inledande händelse Historisk tidpunkt
1. Eldens och Tidens gud
1 3115-2721 f Kr Dyrkan av Anu (Sumerien)
3. Vattnets gudinna
2 2326-1932 Abrahams flytt från Kaldeen till Israel
~2300
5. Kärlekens och Barna- födandets gudinna
3 1538-1144 Moses
(~1400 f Kr)
7. Majsens gud
4 749-355 Jesaja
(748 f Kr)
9. Ljusets Herre
5 AD 40-434 Jesus/Paulus
(e Kr 30-50)
11. Födelsens gudinna
6 829-1223 Kristendomens expansion, Korstågen  
13. Den dualistiske Skapelseguden
7 1617-2011 Protestantismens etablering, Pilgrimerna (1648)
(1620)

För en fullständig genomgång denna utveckling vill jag hänvisa till min bok: Solving The Greatest Mystery of Our Time: The Mayan Calendar, men några få karakteristiska tendenser beskrivas här. Som ett resultat av inflytandet av de Tretton Himlarna så har den Judiskt-Kristna traditionen manifesterat sig med tre tydliga evolutionära tendenser:

1/ Från polyteism till monoteism
Tidigt, vid första Baktunen styrd av Avlelsens Gud) i den Långa Räkningens cykel, så var tron på en Högsta Skapargud inte en monoteistisk tro. Bland Sumererna sågs Anu som Himlens högste härskare, men han var inte den ende guden som dyrkades i denna civilisationens vagga. Sumererna dyrkade ett stort antal naturgudar, husgudar, skördegudar, etc. etc. och en konsekvent monoteistisk tro uppstod inte förrän med Moses under den Cykels Femte Baktun. Genom verkan av de senare pulserna av gudomligt ljus som gavs av Himlarna med udda nummer i den Nationella Cykeln försvinner sedan polyteismen från denna religionstradition (och för övrigt från de flesta andra religiösa traditioner också).

2/ Från en lokal till en universell syn på Gud
Tidigt i cykeln (Första baktunen, avlelsens gud) så hade varje land, eller till och med varje by eller stad, sin egen gud eller gudar som man trodde beskyddade bara ens egen speciella region. Även om en verklig monoteistisk tro växer fram med Moses (Femte baktunen) så är det först med Jesaja, precis i början på den Sjunde baktunen, som tanken framförs att den enda Guden är gemensam för hela mänskligheten. Ett steg tas då i riktning mot dyrkan av en universell Gud som är gemensam för hela mänskligheten. Ett ytterligare steg tas vid början av den Nionde baktunen (som behärskas av Quetzalcoatl, Ljusets Herre) med framväxten av kristendomen, som blir en proselyterande religion som strävar efter att omfatta hela mänskligheten.

3/ Från en immanent till en transcendental syn på Gud
Tidigt i cykeln sågs fysiska objekt som besjälade av olika gudar, och även senare efter det att det monoteistiska synsättet blivit dominerande så såg an dyrkade man ofta Gud som intervenerande i en mer fysisk form och fysiska objekt dyrkades fortfarande. I detta kan vi finna skillnaden mellan den Katolska religiositeten med dess topp under den Elfte baktunen och den Protestantiska trosriktningen som etablerades i början på den Trettonde baktunen. I den katolska trosriktningen dyrkas fortfarande helgonreliker och i nattvarden ser man det som att vinet faktiskt är Jesu blod. Fysiska objekt dyrkades sålunda som manifestationer av en immanent Gud, medan hos Protestanterna betoningen i mycket mindre grad ligger på att dyrka objekt (Kalvinisterna har till exempel bara ytterst sparsamt dekorerade kyrkor) utan på att individen direkt skall relatera till en transcendent Gud.

Utvecklingen av skriftspråket

Utvecklingen av kommunikationsmedlen ansluter sig typiskt nog mycket tydligt till skapelseprocessens Sju dagar i samtliga Undervärldar. Detta är sant inte bara för utvecklingen av skriftspråket under den Nationella Cykeln, men också som redan nämnts vad beträffar telekommunikationerna under den Planetära Cykeln och kommer också att vara sant för IT-revolutionen under den Galaktiska Skapelsecykeln. Detta beror på att utvecklingen av kommunikationsmedel är starkt kopplade till utvecklingen av medvetandet, och till tidsmedvetandet i synnerhet. Bland Maya sågs skriftspråket som en gåva från gudarna och vi kan se nedan att den gudomliga skapelseprocessens Sju pulser har inspirerat mänskligheten att utveckla alltmer effektiva metoder för att kommunicera skriftligen.

Skriftspråkets utveckling: Perspektiv 1

Skriftspråkets utveckling: Perspektiv 2

Baktun och Aztekisk gudomlighet
Dag Varaktighet Inledande händelse Historisk tidpunkt
1. Eldens och Tidens gud
1 3115-2721 BC Det första Skriftspråket
3. Vattnets gudinna
2 2326-1932 Kilskrift
5. Kärlekens och Barna- födandets gudinna
3 1538-1144 Skriftspråk med konsonanter
(~1600 f Kr)
7. Majsens gud
4 749-355 Fullständigt alfabet
(750 f Kr)
9. Ljusets Herre
5 AD 40-434 Codexar, papper
(e Kr 50, 100)
11. Födelsens gudinna
6 829-1223 Första tryckta boken (868)
13. Den dualistiske Skapelseguden
7 1617-2011 Dagstidningar,
Postverk
(1618)
(1624)

Varför är då skriftspråket relaterat till utvecklingen av medvetandet på ett sådant sätt att det tydligt följer den evolutionära progressionen från frö till mogen frukt? Man kan förstå detta på följande sätt: Skriftspråk är något som har utvecklats framför allt som ett svar på ett växande behov av att kunna "bevara" information över tiden. Men att det finns ett behov av att bevara information är inte något som man måste ta för givet och istidsmänniskorna som levde innan den Nationella Cykeln beskriven ovan hade börjat, hade inte något sådant. Anledningen var att den evolutionära förändringen som deras samhällen genomgick var så långsam att bevarande verkade oväsentligt. När den baktun-baserade skapelserytmen började med den Nationella Cykeln började emellertid förändringarna i det mänskliga samhället dock att ske med en så hög frekvens att bevarande av information blev en nödvändighet i många sammanhang. Sålunda kan man förstå att skrivkontens utveckling är en funktion av den förändring av tidsmedvetandet som den Nationella Cykeln var bärare av. På detta sätt kan vi förtå att skrivkonsten inte bara var något slags teknisk uppfinning, utan en spegling av en förhöjd frekvens hos den gudomliga skapelseprocessen. Samma sak gäller för den IT revolution som utvecklas av den Galaktiska Skapelsecykeln idag

Carl Johan Calleman
cjcalleman@swipnet.se

(Översatt till svenska av Ola Petterson och Carl Johan Calleman)