Mayakalendern och Dreamspell är två olika tidsuppfattningar


Intresset för Mayakalendern ökar i hela världen

Under det senaste decenniet har intresset för Mayafolkets kalender ökat i hela världen. Detta ökande intresse bottnar ytterst i att ett nytt tidsmedvetande håller på att växa fram. En ny tidsålder ger upphov till ett nytt tidsmedvetande vilket i sin tur kräver en ny kalender. Detta nya tidsmedvetande tar sig i dag uttryck i att många upplever att tiden accelererar, medan andra tycker att den bara försvinner. "Hur kommer sig detta?" kan man fråga sig. Är det så att vårt högteknologiska samhälle har utvecklat så effektiva metoder för tele-kommunikationer att allting av detta skäl snabbas upp nästan till det outhärdligas gräns? Som många andligt utvecklade människor har insett så är ju tiden ytterst en illusion, men eftersom det faktiskt är en illusion som är en förutsättning för själva livet, så kan det nog vara värt att tränga djupare in i dess mysterium. Som ett hjälpmedel för detta har Mayafolkets kalender kommit till heders igen. Västerländsk astrologi, som ju i princip bygger på ett studium av himlakropparnas ändlösa upprepningar av sina banor med oförändrade omloppstider (oförändrade frekvenser), kan ju heller aldrig logiskt förklara tidens ökande frekvens. För detta krävs ett tidsbegrepp som är helt oberoende av materiella kroppars rörelse, och det är ett sådant som Mayafolkets kalender kan bestå oss med.

Den som intresserar sig för Mayafolkets kultur inser ju också snabbt att detta folk hade en helt annan förståelse för tidens natur än de flesta av oss har i dag och många har kommit att använda sig av den som ett led i sin andliga utveckling. Men vad är då Mayakalendern? När det gäller kalendrar för dagligt bruk var det den kalender - inspirerad av Mayafolkets - som lanserades redan 1990 av José Argüelles och gick under namnet Dreamspell som först började användas i den moderna världen. José och hans fru Lloydine hävdade att jorden hotades av en miljökatastrof på grund av att mänskligheten använde sig av den Gregorianska kalendern och de framförde som ett alternativ en kalender som baserades på 13 Månar om vardera 28 dagar plus en extra dag "utanför tiden," den 25 juli (13 x 28 +1 = 365). Dessa tretton Månar var kopplade till en speciell tzolkin-räkning (260 olika kombinationer av tretton olika tal och tjugo olika glyfer) där varje individ kunde räkna ut vad som var ens så kallade Maya-sol. Tanken var att vi människor genom att vara i fas med de naturliga cyklerna, i det här fallet huvudsakligen kvinnans menstruationscykel på cirka 28 dagar, skulle behandla vår jord bättre och på så vis undvika en omfattande katastrof. Denna tanke attraherade en del, men säkert var det många fler som lockades av själva idén om att den dag som de fötts på hade en speciell energi som beskrevs av deras Maya-sol, dvs. tzolkin-dag. Denna senare idé baseras ju faktiskt också på en uppfattning om tiden som en sekvens av energiformer som var rådande hos det forntida Mayafolket.

Dreamspell är ett "New Age" - uppfunnet system

Problemet med Dreamspell var bara det att Argüelles hade uppfunnit en egen tzolkin-räkning som aldrig hade använts av Mayafolket och i många fall redovisades inte detta ärligt av dem som följde Dreamspell. Många, också i Sverige, har helt enkelt lurats att tro att den Maya-sol som de fått uträknad för sig av någon som följer Dreamspell var den som Mayafolket faktiskt använt. När denna ohederlighet uppdagades uppstod under slutet av 1995 på Internet vad man har kallat för "The True Count Debate" där framför allt John Major Jenkins energiskt förde ut att Argüelles tzolkin-räkning var falsk, och att denna aldrig hade använts av Mayafolket. Dessutom existerar det en riktig tzolkin-räkning, den Klassiska, som användes över hela det Mexikanska kulturområdet under tiden fram till och med den spanska erövringen 1521 och sedan också utan avbrott har fortsatt att användas uppe i högländerna i Guatemala och av majoriteten av dagräknarna hos Mayafolkets olika grupper. Jenkins hävdade, med rätta anser jag, att Argüelles efterföljare inte hade rätt att presentera en tzolkin-räkning som Mayafolket aldrig använt sig av, dvs. Dreamspell, som Mayakalendern, och att det var en form av kultur-imperialism att negligera den "överlevande" heliga kalender som Maya än i dag använder sig av. Den som inte vill bli lurad bör därför alltid fråga om den födelse-energi som de fått uträknat för sig är den som Mayafolket faktiskt följer eller om den är påhittad, “kanaliserad”.

Om den bristande respekten för Amerikas ursprungsbefolkningar

Fallet med Dreamspell illustrerar återigen bristen på respekt för Amerikas ursprungsbefolkningar och hur deras egen kunskap har undertryckts. För 500 år sedan så var det de katolska prästerna som tyckte att de besatt en större kunskap än Mayafolket och därför brände alla deras heliga kalender-böcker. Idag tycker Dreamspell-efterföljare att de besitter en större kunskap en Mayas 2500 år gamle tradition och tycker därför inte att denna behöver tas på allvar. Hur absurt detta är syns kanske tydligare om man gör jämförelsen med ett kinesiskt horoskop. Om någon till exempel skulle berätta för mig att jag var född i Råttans år skulle jag antingen betrakta honom som okunnig eller lögnare, eftersom enligt kineserna är jag född I Tigerns år. Men när Dreamspell-efterföljarna säger att jag är en Röd Elektrisk Jord, när jag i den riktiga Maya-kalenderr i själva verket är 5 Jaguar, så tycks en del människor betrakta denna förvanskning som acceptabel. Det verkar som om människor ännu inte har vaknat upp för det folkmord som drabbade Amerikas ursprungsbefolkningar och hur detta har påverkat hur vi förhåller oss till dem!

Varför vill någon då försöka utveckla en kalender som direkt våldför sig på en kalender som har visat sig hålla i 2500 år. Argüelles motiv verkar framför allt vara att skapa en kult omkring sig själv. I en text kallad “Greetings Planetary Kin” från 1997 skriver till exempel Lloydine Argüelles: “For whatever reason, you may think that it is all right to omit part of the new knowledge you receive, to change parts of it to suit your current belief system, or even add to it…all of this may be understood as a “breach of promise.” “Whatever comes from the fountainhead of Valum Votan (José Argüelles, min kommentar)…must now be viewed as prophecy.” “you must understand the promise to be 100 % faithful to the new knowledge. Nothing that Valum Votan presents is not in accord with the divine plan.” Och så vidare. Här har vi alla de typiska karakteristika för en sekt med en ofelbar profet vars ord inte får ifrågasättas. Om adepterna själva söker sanningen om Mayakalendern så betraktas detta som ett löftesbrott mot den gudomligt vägledde ledaren!

Så vitt jag vet har Argüelles aldrig direkt svarat på den kritik som restes i The True Count Debate annat än genom att påstå att han var en reinkarnation av Pacal Votan, en Maya-kung som regerade i Palenque på 700-talet, och därmed förmodligen vilja antyda att den kalender han hittat på var bortanför diskussion. Efter ett möte med ordföranden i de Äldstes Råd i Guatemala, Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj vid vårdagjämningen 1998 tycks han emellertid ha retirerat något från sin tidigare position av ofelbarhet genom att hävda att den Klassiska Mayakalendern var likvärdig med den han själv utvecklat och senare tillstod han i en intervju att hans egen kalender inte egentligen var en Maya-kalender. Inte desto mindre är det fortfarande så att Mayas Äldreråd I Guatemala mycket starkt vänder sig emot att en del människor, för övrigt också i Sverige, på oegentliga grunder blandar samman Dreamspell med Mayafolkets tzolkin-räkning.

Tzolkin - Mästarkalendern och Centerhjulet

Oavsett sådana invändningar av mer moralisk natur, så är det en gemensam uppfattning hos alla Mayas dagräknare att tzolkin är det nav kring vilket alla andra cykler rör sig. Om detta är sant så innebär det ju att med en felaktig tzolkin så blir även alla kalendrar som är sammankopplade med denna fel. Och kanske var det av detta skäl som Mayas dagräknare sökt bevara den intakt till framtiden. För att ta ett exempel: Mayafolkets tideräkning, den Långa Räkningen som spände mellan 3114 f.kr. och 2012 e.kr, är kopplad till den Klassiska tzolkin-räkningen och om man använder sig av en annan tzolkin-räkning, som till exempel Dreamspell, så kommer man vara ur fas med den medvetandeutveckling som har lett från det forntida Egypten och Sumerien till dagens värld, vilket är vad denna tideräkning beskriver.

Vilket kan då syftet med en kalender vara? Under de senaste 5000 åren har ett viktigt syfte med kalendrar varit att hjälpa människor att följa årstidernas växlingar och dessa har naturligtvis varit kopplade till jordbruksåret som haft en cykel på cirka 365,24 dagar. Det mänskliga jordbruket har helt enkelt krävt en ganska exakt uppskattning av solåret för att man skall veta när man skall så, skörda, osv. Den Gregorianska kalendern med dess korrigeringar för att exakt upprätthålla solåret har fyllt just denna funktion. På motsvarande sätt har även Mayafolket använt sig av en kalender, den så kallade haab som består av 18 x 20 + 5 = 365 dagar, för att följa jordbruksåret. Dreamspell är ett annat sätt att beskriva ett jordbruksår även om denna kalender delar in det i 13 x 28 + 1 dagar. Men det finns skäl att fråga sig om sådana kalendrar tillför något som går utöver den Gregorianska kalendern.

Forntidens folk förstod något de flesta moderna människor inte förstår

Förutom en kalender för jordbruksåret hade forntidens människor dock också en gudomlig kalender som byggde på ett 360-dagarsår. Hos Maya kallades denna tidsperiod för ett tun, men denna tidsperiod förekommer hos samtliga de forntida högkulturerna; i Kina, i Indien, hos Sumererna, Egyptierna och Judarna, samt hos de forntida kulturerna i Europa, bland annat i Italien och Sverige. I Uppenbarelseboken, den kristna religionens mest betydelsefulla profetiska skrift, kan man med lite detektivarbete finna att på Jesu tid betraktades 360 dagar som en "tid."

Kan det då ha varit så att forntidens folk förstod någonting som vi inte förstod, eftersom de ganska generellt verkar ha använt sig av en helig kalender baserad på 360 dagar? Detta vill jag bestämt hävda, men det finns inte utrymme här att demonstrera att utvecklingen av det mänskliga medvetandet följer en 360-dagarsrytm. Kortfattat uttryckt kan man dock säga att olika multipler av tun-rytmen driver fram olika, allt högre, nivåer av det mänskliga medvetandet i en pyramidliknande struktur där skapelseprocessens frekvens ökar med varje nivå. Vi befinner oss just nu på den åttonde av den kosmiska pyramidens nio nivåer som har en mycket högre frekvens än någon lägre nivå av medvetande. Bara kalendrar som är uppbyggda med sådana olika nivåer av tidscykler kan skapa en förståelse för medvetandeutvecklingen, medan kalendrar som bygger på att till exempel en 28-dagarscykel eller en 365-dagarscykel hela tiden upprepas snart leder till ett linjärt tidsmedvetande.

Endast Mayakalendern kan göra dagens tidsacceleration synbar

Den medvetandeutvecklingsfas som inleddes den 5 januari 1999 följer liksom de övriga en gudomlig plan och kommer att föra med sig Kristus-medvetandets återkomst och mänsklighetens uppstigning till ett högre medvetande. Eftersom denna process inte baseras på någonting fysikaliskt (i en andlig världsbild är medvetandet det primära som existerar i universum och det materiella är en manifestation av detta) så kan man inte använda sig av astronomiska (365 dagar) eller biologiska (28 dagar) cykler för att beskriva denna process. Materiellt baserade kalendrar, vare sig det är den Gregorianska kalendern eller Argüelles kalender med 13 Månar, leder bara till att man fastnar i ett linjärt, materialistiskt, tidsmedvetande och förblir blind för frekvensökningen och den gudomliga planen. De som söker en kalender som beskriver medvetandets utveckling kan dock i stället följa en kalender baserad på planen för dettas utveckling vars grundläggande cykler är den Klassiska 260-dagars tzolkin och 360-dagarstunet, cykler som har en renodlad andlig grund. En sådan kalender leder till en evolutionär tidsuppfattning där skapelsens ökande frekvens är kopplade till olika nivåer i det tun-baserade systemet.

Tzolkin och de gudomliga skapelsecyklerna baserade på 360-dagarsåret beskriver de galaktiska vibrationerna som utgår från världsträdets (Vintergatans) osynliga grenar. Centralt i den gudomliga skapelseprocessen är att utvecklingen fortgår som ett resultat av sju pulser av ljus omväxlade med mörker, vilket har beskrivits av Sumerer, Babylonier, Judar, Kristna och Muslimer, men också antytts hos Maya och Azteker. Den 5 januari 1999 började en sådan skapelseprocess som består av tretton tun, varav sju domineras av ljus, vilken kommer att ge människan en galaktisk ram för hennes medvetande. De allt snabbare, eller högre, vibrationerna som utgår från världsträdet leder inte bara till ett förändrat tidsmedvetande, utan också till att vi kommer att uppleva nya färger, ny musik och existensen av högre andliga dimensioner. Den nivå utav medvetandet som denna gudomliga skapelsecykel ger upphov till är den nya tidsålderns medvetande, det galaktiska medvetandet. Det är en kalender som beskriver detta nya medvetandes framväxt som vi behöver i den nya tidsåldern - då tiden får en ny ålder.

Även Cherokee indianerna använde den klassiska tzolkin-kalendern

Efterord: Sedan den här artikeln skrevs så har något nytt och intressant sketts. Raven Hail, en 79-årig Cherokeekvinna har publicerat en bok om den heliga kalendern som använts av hennes egen stam åtminstone fram till början av 1900-talet. Detta är smått sensationellt eftersom det visar att den heliga kalendern varit spridd även bland USA’s ursprungsinvånare och inte bara i Mexiko. Det intressanta är nu att den tzolkin-kalender som hon använder sig av är identisk med den som Mayafolket (och också jag själv) använder mig av. Även denna folkgrupp har förstått betydelsen av att hålla sig till sanningen.

Carl Johan Calleman
cjcalleman@swipnet.se

(Översatt till svenska av Ola Petterson)